
Polskiego Związku Sportów Saneczkowych


Uśmiech saneczkarek na torach naturalnych
Saneczkarki i saneczkarze na torach naturalnych kontynuują cykl szkoleniowy i zawody Pucharu Świata. Polskie najlepsze saneczkarki Julia Płowy i Klaudia Promny zakończyły pobyt szkoleniowy we Włoszech tzw. FIL training zorganizowany przez FIL.
Były tam zaproszone imiennie, co świadczy, że ich umiejętności są doceniane i FIL dostrzega ich sportowy rozwój. Zawodniczki w obecnym sezonie nie mogą już startować w kategorii juniorek. W ubiegłym sezonie w jednych zawodach Pucharu Świata były blisko podium. Julia była czwarta a Klaudia piąta. Takie lokaty w kategorii seniorek mogą być – przynajmniej w obecnym sezonie - trudne do osiągnięcia. Musi być kontynuowana praca szkoleniowa i udział w zawodach Pucharu Świata. Najważniejszymi zawodami będą dla nich Mistrzostwa Europy w Laas we Włoszech w dniach 10 – 13 lutego br. Natomiast grupa juniorów jest budowana. Paulina Lipińska jest doświadczoną i odważnie zjeżdżającą juniorką. Nowe twarze to Julia Stańczyk, Oliwia Sauvageot i Adrian Machnik. Dyscyplina ta nie wymaga specjalistycznego toru lodowego sztucznie mrożonego. Można ją uprawiać na dostępnych dogodnych pagórkowatych ukształtowaniach terenu w wielu miejscach. Warunek - musząbyć śnieżne i mroźne zimy. Latem można trenować na utwardzonych drogach z wykorzystaniem nakładek letnich. Uśmiech polskich saneczkarek kadry narodowej niech będzie nadzieją tej dyscypliny, która ma szansę na rozwój.
Wiadomości
![]() |
15 kwietnia 2025, godz. 16:11 Spokojnych Świąt Wielkanocnych |
![]() |
15 kwietnia 2025, godz. 16:03 Cortina Sliding Centre będzie areną zmagań saneczkarzy podczas Zimowych Igrzysk Olimpijskich 2026 |
![]() |
10 kwietnia 2025, godz. 08:25 ODMET S.A. sponsorem Polskiego Związku Sportów Saneczkowych |
![]() |
08 kwietnia 2025, godz. 13:50 Dzień otwarty w Zespole Szkół im. Władysława Orkana w Marcinkowicach |
![]() |
21 marca 2025, godz. 12:21 XXXI Ogólnopolska Olimpiada Młodzieży w sportach zimowych Małopolska 2025, saneczkarstwo lodowe |